Vraag: Wanneer moet ik jullie bellen?
Antwoord:

Bij een thuisbevalling bel je in de eerste instantie de verloskundige op. Daarna kun je ons bellen om aan te geven dat je al bezig bent zodat we voorbereid zijn. De verloskundige geeft uiteindelijk aan wanneer de kraamverzorgende moet komen door zelf te bellen of door iemand te laten bellen. Bij een ziekenhuisbevalling kun je ons na de bevalling bellen ongeacht of je al thuis bent aangekomen of nog in het ziekenhuis bent, zodat we kunnen afspreken wanneer we bij u thuis mogen komen. Het is erg handig voor om alle belangrijke telefoonnummers zoals de verloskundige, kraamzorg en bijvoorbeeld huisarts te noteren en het binnen handbereik te hebben.

Vraag: Waar kan ik klossen lenen/huren?
Antwoord:

Klossen, ook wel torentjes of bedverhogers genoemd, kunt u vaak lenen of huren bij een thuiszorgwinkel. U kunt op internet opzoeken naar een thuiszorgwinkel bij u in de buurt.

Vraag: Wat houdt het intakegesprek in en wat kan ik verwachten?
Antwoord:

Een intakegesprek is een kennismakingsgesprek met jou. Tijdens dit gesprek krijg je informatie over wat je kunt verwachten van onze kraamzorg, hoeveel uren en dagen kraamzorg je zult krijgen. Wanneer je moet bellen. We nemen je voorbereidingen voor de bevalling en kraamtijd door zoals; waar je gaat bevallen, het wiegje, het badje, het kraampakket enz. Ook wordt je bed gecontroleerd op de juiste hoogte. Tijdens het gesprek kun je vragen krijgen over jouw persoonlijke situatie en krijg je de gelegenheid om zelf vragen te stellen.

Vraag: Wanneer en waarom moet mijn bed op klossen(bedverhogers)?
Antwoord:

Wanneer je bed lager dan 80 cm is, kun je je bed ophogen met klossen of met fleskratten. Het bed kun je In de 37ste week van uw zwangerschap op klossen zetten. Het op hoogte brengen van je bed is nodig voor een goede, prettige en veilige werkhoogte voor de verloskundige en de kraamverzorgende. Daarnaast is het een eis van de Arbo-wetgeving. Tijdens het intakegesprek kijkt de intaker of het bed op gewenste hoogte is of dat het op klossen moet staan.

Vraag: Heb ik ook een kraampakket nodig wanneer ik medisch ga bevallen?
Antwoord:

Wanneer je medisch gaat bevallen heb je niet alles uit het kraampakket nodig. Wanneer je het kraampakket via je zorgverzekeraar krijgt, wordt er geen uitzondering op de inhoud van het kraampakket gemaakt op het soort bevalling. Kom je niet in aanmerking voor een kraampakket via de zorgverzekeraar en moet je dit zelf aanschaffen, dan is het goed om het volgende in huis te hebben: kraamverband, onderleggers, zeiltje voor je matras (matrasbeschermer), steriele gaasjes, alcohol ket. 70% en zigzagwatten.

Vraag: Hoe kom ik aan een kraampakket?
Antwoord:

Het kraampakket kun je bij je zorgverzekeraar aanvragen. Bij het aanvragen krijg je te horen of je hiervoor in aanmerking komt. Mocht het zijn dat je niet in aanmerking komt voor een kraampakket kun je deze zelf aanschaffen. Voor advies of hulp kun je eventueel contact opnemen met kraamzorg Dunya (klik voor Contact)

Vraag: Hoe leg ik baby veilig in bed?
Antwoord:

In het onderstaande filmpje van Veiligheid.nl worden alle belangrijke punten besproken.